Właściwe zachowanie w restauracji hotelowej

Restauracja hotelowa wcale nie jest miejscem wolnym od stosowania zasad savoir – vivre’u. Wręcz przeciwnie, tutaj również obowiązują pewne niepisane zasady.

img-1018-18828

Po wejściu do lokalu zawsze witamy się z obsługą oraz z osobami znajdującymi się nieopodal. Co ważne, nie wypada w restauracji hotelowej spożywać posiłków, które nie zostały w niej zamówione, tym samym nie można jeść uprzednio przyniesionego jedzenia. Poza tym warto się upewnić, czy nie istnieje konieczność zgłaszania chęci zajęcia stolika. W przypadku zaś, gdy zwyczaj taki obowiązuje, powinniśmy powiadomić kelnera, że właśnie mamy ochotę zająć stolik i zamówić coś do zjedzenia.

Gdy zdarzy nam się spotkać ze śniadaniem w rodzaju szwedzkiego stołu, starajmy się nie utrudniać dostępu do potraw pozostałym gościom, ponadto częstujmy się taką ilością jedzenia, którą jesteśmy w stanie zjeść. Nie nakładajmy sobie niczego na zapas, w razie potrzeby możemy ponownie skosztować jakiejś przekąski, jeśli okaże się, że pierwsza porcja była zbyt mała. Pamiętajmy też, że ilekroć sięgamy po kolejne danie, powinniśmy korzystać z innego talerzyka. Nie jest również dopuszczalne zabieranie jedzenia z lokalu na zewnątrz.

img-1018-18830

W restauracji powinniśmy zachowywać się kulturalnie, nie podnosić głosu, ani też nie kłócić się z obsługą oraz innymi osobami. Każde zachowanie tego rodzaju stawia nas w złym świetle, ponadto utrudnia pobyt oraz spożywanie posiłku pozostałym gościom.