Spożywanie posiłków w hotelu.

Spożywanie posiłków w restauracji hotelowej nie jest wolne od przestrzegania pewnych niezmiernie istotnych zasad savoir- vivre’u, mimo to nie zawsze wiemy, jakie zachowania są dopuszczalne, jakich zaś lepiej unikać.

img-1017-18814

Zazwyczaj bardzo wiele kwestii uwarunkowanych jest z uwagi na klasę danego hotelu. Niekiedy w obiektach o wyższym standardzie obowiązuje stosowna etykieta, której należy się ściśle trzymać. W hotelach o mniejszej ilości „gwiazdek” nie ma tego rodzaju sztywnych reguł, co nie oznacza, że możemy się tam czuć jak u siebie w domu. Savoir- vivre uwzględnia wyjątki, jednak musimy pamiętać, że w większości wypadków dotyczy nas wszystkich.

Nie da się ukryć, że pierwszym, niezmiernie ważnym posiłkiem, jest śniadanie. Nim się udamy do hotelowej restauracji, pamiętajmy o stosownym ubiorze. Nie pozwalajmy więc sobie na paradowanie w szlafroku, piżamie oraz kapciach. Nie ubierajmy się również nazbyt swobodnie, nie przychodźmy nieuczesani i niechlujni.

img-1017-18816

Gdy spożywamy śniadanie z kilkoma osobami, nie zaczynajmy posiłku bez czekania na pozostałych. Jeśli zaś zdarzy się, że nie możemy opuścić pokoju, aby udać się do restauracji hotelowej, pamiętajmy, że istnieje możliwość poproszenia o przyniesienie jedzenia do naszego pokoju.

Poza kulturalnym zachowaniem w stosunku do innych gości oraz samej obsługi, nie możemy zapominać o innym aspektach dobrego wychowania. Miejmy więc na uwadze, aby nie prowadzić żywiołowych, głośnych rozmów, które zakłócają spokój innym gościom. Nie pozwalajmy sobie także na nieuprzejme komentarze oraz publiczne wyrażanie żali i pretensji, jak również na niczym nieuzasadnione wybuchy śmiechu.

Co istotne, nie zapominajmy nigdy o stosownych napiwkach za dobrą obsługę.