Minibar w pokoju hotelowym

Aby ułatwić dostęp do jedzenia, jak również napoi oraz trunków, poza room serwisem hotele zorganizowały dla gości tzw. minibar, który znajduje się w każdym pokoju, co stwarza możliwość nieograniczonego dostępu.

Co jednak istotne, nie powinniśmy zapominać o ważnej zasadzie, dogodność, jaką niesie za sobą szybki dostęp do zawartości minibaru, kosztuje, tak samo jak usługi serwisu pokojowego. Pamiętajmy zatem, że jeśli napoje, np. herbata, kawa czy woda, nie stoją na wierzchu, to oznacza, że nie są za darmo.

Jak się okazuje, pokusa skorzystania z minibaru bardzo często może być naprawdę spora. Szczególnie, gdy dokładnie się przyjrzymy temu, co klasyczny barek może zawierać.

img-1005-18565

Podstawowym elementem zdecydowanie są alkohole. Spodziewać możemy się nie tylko różnych gatunków piwa oraz wina, ale także wódki, tequili, ginu oraz wielu rodzajów doskonale znanych drinków. Bez wątpienia dla minbaru charakterystyczne są również mniejszej objętości butelki z alkoholem, czyli tzw. małpki, które nie są osiągalne w przeciętnym sklepie. Co jednak dosyć ciekawe, raczej nie znajdziemy szampana. Poza tym jednak mamy ofertę napoi chłodzących oraz w zasadzie bezkonkurencyjną wodę mineralną. W skład przekąsek zaliczyć można natomiast orzeszki, paluszki, jak również czekoladę.

Co ważne, czasami goście przynoszą do hoteli własne jedzenie, a niekiedy nawet zamawiają je przez telefon, jak np. pizzę. Obsługa hotelowa zdecydowanie niechętnie patrzy na praktyki tego rodzaju, jednak zazwyczaj nie pojawiają się żadne uwagi, gdyż mogłoby być to postrzegane jako zachowanie niedopuszczalne.